De coronacrisis zelf, de exit uit de lockdown maar zeker ook het post-corona tijdperk, stellen de lokale besturen voor grote uitdagingen. In de eerste fase (maart-april 2020) kwam het erop aan om snel en zeer efficiënt te reageren op deze ongeziene crisis.

Daardoor lag de motor van het gemeentelijke beslissingsproces gedurende meerdere weken bij de gemeentelijke crisiscel corona. Die koppelde permanent terug met het college van burgemeester en schepenen en informeerde met regelmaat de leden van de gemeenteraad.

Stilaan komen we terug in meer normale tijden. "Tijd dus om ook het beslissingsproces weer bij te stellen", zegt burgemeester Ward Kennes. "We hebben vorig jaar in december ons Meerjarenplan goedgekeurd maar het is duidelijk dat de context grondig is gewijzigd.

Voor mij is deze crisis een gelegenheid om dit met nieuwe participatiemethoden te doen. In de eerste plaats met alle gemeenteraadsleden, zowel van de meerderheidspartijen als ook van de oppositie."

Maar de voorbije weken was er veel overleg met ondernemers, verenigingen, horecanten en logiesverstrekkers, vrijwilligers, scholen, WZC, zorgverstrekkers, de eigen gemeentelijke medewerkers en talrijke individuele inwoners.

"Ook al deze mensen wil ik graag een plaats geven in een brede dialoog rond de organisatie van Kasterlee in het post-coronatijdperk," zegt de burgemeester. "Om een en ander in goede banen te leiden, stel ik voor om met 6 clusters te werken:

- Lokale economie - Toerisme en horeca - Zorg en gezondheid - Gezinnen en jeugd - Verenigingsleven -  het financieel kader en aanpassing meerjarenplan.

Deze aanpak is reeds afgetoetst binnen de Verenigde Raadscommissies, met de meerderheidsfracties en met het college. Gisterenavond is dit ook toegelicht aan de gemeenteraad.

"De rode draad door deze oefening is in mijn ogen om onze lokale gemeenschap duurzamer te maken op alle vlakken.

Om de sociale samenhang die door de lockdown maatregelen onder druk is komen te staan te versterken.

En om de samenleving corona-proof te maken om nieuwe gezondheidscrisisssen te voorkomen". Zo formuleert burgemeester Ward Kennes zijn droom.